El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat l’interès dels ports de Tarragona i Barcelona en l’alta capacitat logística que la creació d’una línia fèrria intermodal atorgaria a LleidaAixí s’ha manifestat en el decurs de la reunió de la comissió de seguiment i avaluació del Pla de Rodalies de Lleida que s’ha fet a la Diputació, amb la participació de la consellera de Territori, Ester Capella
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat per la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella; l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés; el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín; el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Marc Sanglas; el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Antoni Segarra, juntament amb representants del món municipal, sindicats i Cambra de Comerç, s’han reunit aquest divendres a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida per fer un seguiment i avaluació del Pla de Rodalies de Lleida.
Ester Capella ha afirmat que “Lleida serà una peça fonamental en el nou sistema de Rodalies de Catalunya”, i ha defensat la importància de la línia Lleida-Cervera-Manresa en el model ferroviari en què el Govern està treballant en el marc de l’acord per al traspàs integral de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. La millora del servei en aquest corredor, el que concentra més població i creixements a l’àmbit de Lleida, “és una prioritat” per al Departament.
“Estem plenament compromesos amb el transport públic a Lleida”, ha manifestat, i ha recordat que en l’acord per al traspàs de Rodalies, l’Estat ha assumit que els nous serveis a Lleida són “un servei bàsic”.
De la seva banda, Joan Talarn ha afirmat que ha pogut constatar personalment “l’interès dels ports de Tarragona i Barcelona en l’alta capacitat logística que la creació d’una línia fèrria intermodal atorgaria a Lleida, un projecte que a través de Lleida connectaria l’Eix Mediterrani amb l’interior a través de Saragossa, aprofitant la privilegiada ubicació geogràfica de Lleida”, i que “que fins i tot, podria preveure finalitats logístiques en ambdós sentits de la circulació”.
En aquesta línia ha afegit que “si treballem perquè siguem punters en la producció de proteïnes alternatives i d’altres productes provinents de la bioeconomia, hem d’apostar decididament per un transport igualment sostenible, i aquest és el ferroviari”, més enllà “de la importància de la circulació de persones”.
De la seva banda, José Crespín ha volgut posar en valor la feina de la Comissió de Rodalies “ja que va ser l’ens que va motivar el Departament de Territori a no esperar fins a l’any 2025 per implementar noves freqüències i nous serveis a Rodalies de Lleida i fer-ho amb l’operador actual, Renfe”. També s’ha referit a “l’impuls decidit pel part del Govern d’Espanya d’incrementar el transport de mercaderies a través del ferrocarril, ja que actualment és del 4% i la voluntat és assolir la fita del 10% on Lleida està cridada a ser una part activa en aquestes noves autopistes ferroviàries”.
Crespín també ha destacat la col·laboració entre el Govern d’Espanya i la Generalitat per impulsar la intermodalitat a les Terres de Lleida amb la nova estació de busos de Juneda –que s’inaugura aquesta tarda–, la que es construeix a Tàrrega, la que es projecta a Lleida ciutat, a més a més del baixador situat al Polígon El Segre, “projectes on el Ministeri finança una part important d’aquestes noves infraestructures”.
Està previst que, a partir del gener vinent, l’operadora Renfe incrementi els serveis en les Rodalies de Lleida, com a resultat de l’acord que va aconseguir recentment el Departament de Territori amb el Ministeri de Transports, Habitatge i Agenda Urbana. Les millores es desenvoluparan en dues fases durant el 2024 i permetran gairebé doblar les freqüències a l’actual R12 entre Lleida i Cervera i entre Cervera i Manresa i s’avancen en el temps a les que ja té previstes amb l’operació d’aquest tram per part de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a partir de finals del 2025.
També es preveu que l’Estat transfereixi anualment a la Generalitat el seu cost, valorat en 4 M€, així com el total del dèficit tarifari –la diferència entre les despeses dels serveis i els ingressos per la venda dels títols de transport– entre d’altres conceptes. Així, es preveu que l’any vinent, l’Estat transfereixi més de 500 M€ en aplicació d’aquest acord.
Traspàs de serveis i infraestructures
El pacte per al traspàs de Rodalies comporta la creació d’una empresa mixta Generalitat-Estat, que passarà a gestionar totes les línies de Rodalies Catalunya i en la qual el Govern català tindrà la participació majoritària. Aquest acord suposa l’acceptació de l’Estat per primer cop a traspassar-ne les infraestructures.
Així, un grup de treball analitzarà cadascun dels trams de les línies i decidirà quines vies, catenàries i estacions es traspassaran a la Generalitat. L’empresa pública Ifercat, dependent del Departament de Territori, es farà càrrec de les infraestructures traspassades.
Un altre aspecte rellevant de l’acord per al traspàs és que es garanteix per a la Generalitat la prioritat en els solcs ferroviaris; és a dir, es prioritza el torn per al pas dels trens de Rodalies, davant d’altres usos, com la circulació de mercaderies.
Millores a les Rodalies de Lleida
A partir de l’1 de gener que ve, el serveis entre Lleida i Cervera s’incrementaran amb tres expedicions d’anada i quatre de tornada en dia laborable. Posteriorment, a mitjans del 2024, el servei entre Cervera i Manresa augmentarà amb dues expedicions més per sentit. D’aquesta manera, un cop implantades les millores, les freqüències entre Lleida i Cervera passaran de les 6 per sentit actuals a 11 d’anada i 12 de tornada i entre Cervera i Manresa passaran de les 3 actuals a les 5 per sentit previstes.
Recepció oficial a la consellera Ester Capella
En finalitzar la reunió, el president Joan Talarn ha encapçalat la recepció oficial a la consellera Capella, a qui ha rebut a la Sala Viladrich del Palau provincial. La consellera ha signat al llibre d’Honor i ha rebut una litografia de mans del president.
A la trobada han assistit els vicepresidents Agustí Jiménez i Rosa Pujol; les diputades Rosa Perelló i Cristina Morón, i els diputats Òscar Martínez, Marc Baró i Fermí Masot.
Lleida, 17 de novembre de 2023
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat