El president de la Diputació ha participat en l’acte institucional de celebració del 150è aniversari de la fundació de l’entitat
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en l’acte institucional de celebració dels 150 anys de Creu Roja Lleida, que ha tingut lloc al Palau de Congressos de la Llotja de Lleida.
Talarn ha estat acompanyat pel vicepresident primer, Jordi Latorre, per la diputada Rosa Perelló i els diputats Jaume Rutllant i Paco Cerdà, en un acte en el que també hi han intervingut José Crespín, subdelegat del Govern d’Espanya a Lleida, Raül Llevot, director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i gerent del Servei Català de la Salut de la Regió Sanitària Lleida, i Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, a més de Dolors Curià, presidenta de Creu Roja Lleida, i Josep Quitet, president de Creu Roja a Catalunya.
Celebrat sota el lema ‘150 anys d’Acció Humanitària a Lleida’, l’acte ha inclòs la projecció dels vídeos titulats ‘Seré aquí’, ‘Qüestió de principis’ i ‘150 anys de la Creu Roja a Lleida’, la lectura dels 7 principis del Moviment Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, a càrrec d’una persona voluntària i una persona sòcia; una explicació de Josep Tort Bardolet, professor d’Història de l’Art a la UdL, sobre la ‘Història de la Creu Roja a Lleida’; i el lliurament dels Premis del Concurs artístic del 150è Aniversari.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha definit la Creu Roja com un símbol de calma i seguretat per a les persones. El president ha recordat que l’entitat va nàixer com a organització per atendre emergències humanes en temps de guerra, tenint com a llavor el que avui coneixem com a Dret Internacional Humanitari, motiu pel qual també desenvolupa la seva tasca en temps i en contextos de pau.
En aquest sentit, Talarn ha posat com a exemple, sense necessitat d’anar més lluny, la capacitat de resposta evidenciada per la Creu Roja “des de l’empatia i el coneixement de les necessitats de les persones durant els anys de la pandèmia”, quan va esdevenir una aliada imprescindible de les administracions per tal de poder fer front a la situació més complexa que han viscut les nostres generacions.
Per tot plegat, Joan Talarn ha insistit en que “aquesta creu de color vermell és garantia de que estem en bones mans”, essent això especialment remarcable perquè “la seva base es nodreix del voluntariat”, motiu pel qual ha acabat afirmant que “no tingueu cap dubte de que, amb persones com vosaltres, el món és una mica millor”.
Cal recordar que, per tal de commemorar el 150è aniversari de Creu Roja a Lleida, al llarg de tot l’any s’han programat diverses activitats, com ara la il·luminació de roig el passat 8 de maig de diversos ajuntaments i edificis emblemàtics amb motiu del Dia Mundial de la Creu Roja, o el concurs artístic, el tema del qual havia de ser algun o tots els 7 principis fonamentals de la Creu Roja (Humanitat, Universalitat, Caràcter Voluntari, Neutralitat, Independència, Unitat Imparcialitat) i/o la història de la Creu Roja a la ciutat de Lleida.
Una història que va començar al desembre del 1872 amb la fundació de l’Assemblea de la Creu Roja a Lleida, en un moment en què la ciutat només tenia 19.557 habitants i començava lentament el seu desenvolupament urbà. Des d’aleshores, l’entitat ha evolucionat d’acord amb les necessitats socials de cada moment, fins al punt que, amb l’entrada al segle XXI, s’ha centrat en treballar per millorar la vida de les persones en risc de vulnerabilitat en diversos àmbits, posant en el centre de la seva actuació les persones, per atendre-les des d’un punt de vista integral i garantir la cobertura de les seves necessitats bàsiques.
A la demarcació de Lleida, l’entitat organitza la seva tasca humanitària a través de les seves 13 assemblees locals i comarcals. Compta amb més de 1.000 persones voluntàries i més de 16.000 persones i empreses sòcies, que fan possible la seva tasca humanitària en els àmbits d’intervenció social, salut, atenció a la infància, socors, ocupació i cooperació internacional, entre d’altres.
Lleida, 26 de novembre de 2022
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat