El vicepresident primer de la Diputació de Lleida ha participat en la inauguració de la Fira que se celebra aquest cap de setmana amb tallers siderúrgics, exposicions, itineraris guiats i visites teatralitzades
El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha participat aquest dissabte a la inauguració de la 12a edició de la Fira del Ferro Pirinenc d’Alins-Val Ferrera, que se celebra aquest cap de setmana a aquesta població del Pallars Sobirà.
A l’acte també hi han participat l’alcalde d’Alins, Manel Pérez; el president de l’Associació Boscos de Ferro, Xavier Llor; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; el president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Josep Quero; el director del Parc, Marc Garriga; i el mestre forjador, Xavier Martí. A més, ha estat acompanyat per Antoni Navinés, vicepresident tercer de la Diputació, i pel diputat Josep Ramon Fondevilla.
Jordi Latorre ha destacat que aquesta, “és una Fira on es pot veure la importància que té el ferro en la història del nostre país i la importància actual, ja que forma part de totes les construccions”. Després de fer un recorregut per la fira, s’ha pogut comprovar com en aquesta trobada es posa en valor la feina que fan els artesans, que “al llarg de la història han fet possible l’evolució del nostre país”. En aquest sentit, Latorre ha afirmat que “preservant aquestes tradicions i oficis segur que aconseguirem ser un país més modern i profitós”. Així mateix, Latorre ha assegurat que les fires permeten desenvolupar el territori i ha manifestat el suport de la Diputació de Lleida.
La d’Alins és l’única fira i trobada del Pirineu Català i de les poques a tot el país dedicada als artesans de la forja i el ferro, amb participants a nivell català, espanyol i europeu. És per això que, un any més, la Fira omplirà la Vall Ferrera d’activitats relacionades amb el ferro i la forja, fent un homenatge a la història d’aquest territori. Sota el lema ‘Som escola, som forja’, enguany el certamen posa el focus en l’educació i pretén reivindicar la importància de la transmissió dels valors i del coneixement vinculats a la cultura local i a la seva relació amb el ferro. Tot plegat amb l’objectiu que el ferro torni a ser el principal element de dinamització d’aquest territori.
Així, amb un recorregut que porta des de tallers siderúrgics de l’època romana amagats als boscos, fins arribar a la més punyent actualitat de l’art de la forja, hi ha previstos experiments siderúrgics, demostracions de les peces més apreciades forjades a mans dels artesans, tallers d’iniciació per adults i nens, conferències, rutes guiades, exposicions, visites teatralitzades, mercat d’artesans i de producte agroalimentari local, concerts i espectacles, entre d’altres activitats.
En el cas d’aquest dissabte, el programa incloïa l’activitat ‘Alins, l’època de les fargues’, una visita a edificis històrics que ha fet viatjar els presents a l’època dels Castellarnau, senyors del ferro, donant a conèixer la vida i la història de la farga catalana a la vall Ferrera. També hi ha previst el dinar popular de Fira i, a la tarda, l’activitat ‘Llegendes amb passió de foc’, amb l’escriptor Joan de Déu Prats, l’espectacle de circ ‘Envà’, de la companyia Amer i Àfrica, un tast de vins pallaresos al mercat d’artesania, concerts de Faneka, de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic, i el sopar popular de Fira.
Pel diumenge, a més de diferents itineraris guiats i visites teatralitzades, s’han programat el taller infantil ‘L’oxidat del ferro, a càrrec del Laboratori L’Era, la presentació del llibre ‘La forja una tècnica optimitzadora’, del mestre forjador Xavier Martí, el dinar popular de Fira i, ja a la tarda, la 6a edició del Concurs de llançament de martell.
Alins, 9 de juliol de 2022
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat