Es tracta del projecte ‘Suport a l’autonomia per a persones amb problemàtica de salut mental que conviuen amb el familiar’ impulsat per la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida
El diputat de Salut Pública, Albert Bajona, acompanyat del president de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida, Josep Lavin, han presentat aquest divendres a la sala d’actes de la Diputació el projecte ‘Suport a l’autonomia per a persones amb problemàtica de salut mental que conviuen amb el familiar’ impulsat per la coordinadora que vol promoure l’autonomia, la qualitat de vida i l’empoderament de les persones amb diagnòstic en salut mental.
Amb el propòsit de desenvolupar pràctiques innovadores i de transformació social, el programa treballa per assolir l’autonomia de la persona i la comunicació positiva intrafamiliar i amb l’objectiu de lluitar contra l’aïllament a què les ha conduït tradicionalment l’estigmatització social i la falta de recursos públics.
En roda de premsa prèvia a la jornada, Albert Bajona ha destacat que “fins i tot en temps de pandèmia, està molt bé fer evolucionar les coses perquè sembla que sigui un aturador per a tot, quan, realment, hi ha coses que es van bellugant i hi ha temes que s’estan enfocant com si aquesta malaltia no existís”.
La tècnica de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida, Marta Burgell, ha fet èmfasi en el fet que “la persona que té un diagnòstic de salut mental, que viu a la llar amb el seu familiar i que, per tant, aquest esdevé el seu principal cuidador, se li introdueix un equip professional d’intervenció en el seu propi entorn i la seva pròpia llar. Així es poden treballar tots aquells aspectes necessaris d’autonomia de la persona, però també incidir en les relacions familiars que moltes vegades, degut a una cronificació de molts anys, de no haver rebut un suport adequat per la pròpia família, detectem relacions molt tenses, molt conflictives i molt desgastades”.
Per la seva banda, Josep Lavin ha explicat que “la salut mental pràcticament ja és una pandèmia. Ens ho ha destapat tota la temàtica del Covid i fa que, des de les associacions, estiguem molt preocupats amb el caire que està agafant això. La nostra feina és intentar donar visibilitat a coses que no existeixen i que anirien molt bé de cara a la millora tant de la persona afectada com dels seus familiars perquè, normalment, més del 80% de les persones afectades viuen amb les seves famílies, i això fa que hi hagi a vegades, algunes trobades que no van bé per a l’àmbit familiar”.
La clau d’aquest programa, i el que el diferencia d’altres, és que, a més de treballar amb la persona amb problemàtica de salut mental, també s’implica un entorn col·laboratiu que ajuda positivament en la recuperació del benestar de la persona: la família, professionals de l’àmbit comunitari i de l’àmbit sanitari.
Actualment, fa tres anys que està en funcionament. La prova pilot es va iniciar l’any 2019 amb un total de 8 places per a tota la província de Lleida amb perspectiva en l’àmbit rural. És un programa finançat per la Diputació de Lleida i les entitats acreditades per realitzar el Servei d’Acompanyament a la Vida Independent (SAVI) del Departament de Drets Socials i que integren la Coordinadora són les encarregades de realitzar la intervenció amb les persones seleccionades. Les entitats implicades són l’Associació Alba, l’Associació Alba Jussà, l’Associació Salut Mental Ponent i l’Associació Talma.
Segons ha explicat Burgell durant la jornada, la valoració del programa per part de les persones que tenen plaça és favorable i asseguren que “ha contribuït en la meva millora tant de confiança, autoestima, seguretat i habilitats socials, com de millora a l’hora de relacionar-se amb els altres”.
En aquest període, el 58% de les persones ateses han estat homes, mentre que el 84% de les persones cuidadores són dones. Altres dades destacades del balanç d’aquest tres primers anys és que el 90% de les persones ateses diuen sentir-se millor després de seguir tot el programa i es constata que es redueixen en un 85% els conflictes familiars. D’altra banda, s’han reduït també un 65% els ingressos hospitalaris, un fet que es corrobora amb la dada que, durant la pandèmia no hi ha hagut ingressos de cap dels pacients.
Durant la presentació de la prova pilot, s’ha presentat un cas real per tal de veure i escoltar en primera persona un dels beneficiaris que fa dos anys que és dins del programa, la seva família, un referent de l’àmbit de salut i una professional encarregada de fer l’acompanyament, amb la finalitat de poder conèixer de primera mà quina evolució i com es treballa dins del programa.
Els resultats que s’han aportat a la presentació del programa pilot pretenen que se segueixi apostant per aquest projecte i poder ampliar el nombre de places en un futur per continuar donant un servei individualitzat i personalitzat, adaptat a la situació de cada persona. Actualment, hi ha 12 persones en llista d’espera per entrar, un servei de qualitat on les persones asseguren “aquest programa m’ha servit sobretot per cuidar-me”.
La jornada –que han tancat Albert Bajona i Josep Lavin– ha comptat amb la participació de la tècnica de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida, Marta Burgell; Cristina Maqueda, de l’Associació Salut Mental Ponent; David Marchal, de l’Associació Alba Jussà, i Maite Trepat i Anna Valero, del Grup Alba, com a testimonis d’entitats participants; Joan Segura, director dels Serveis Territorials del Departament de Drets Socials; el gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Josep Pifarré, i la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana.
Lleida, 21 de gener de 2022
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat