El president de la Diputació diu que aquest element també és “un reconeixement a la feina dels alcaldes i de les alcaldesses”.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte en l’acte de commemoració del segon aniversari de les riuades que van afectar Vinaixa els dies 22 i 23 d’octubre del 2019. L’acte ha inclòs el descobriment d’un monòlit ubicat a la plaça dels Arbres de la població en record de l’alçada a què va arribar l’aigua durant els aiguats de fa dos anys.
L’estada de Talarn a Vinaixa s’ha iniciat al recinte de les escoles. Allí, el president de la Diputació, que ha estat acompanyat pel vicepresident primer, Jordi Latorre, ha estat rebut per l’alcalde, Josep Maria Tarragó; Bernat Solé, delegat territorial del Govern de la Generalitat; i Sara Bailac, senadora portaveu de la comissió de Drets Socials, de la comissió d’Igualtat i de la comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. A continuació s’han traslladat a la plaça dels Arbres, on s’ha celebrat l’acte commemoratiu i s’ha descobert el monòlit.
En el seu parlament, Joan Talarn ha començant rememorant la rubinada del 22 i 23 d’octubre del 2019, unes inundacions provocades per unes pluges torrencials que en alguns casos van superar els 200 litres per metre quadrat i que es van acarnissar amb municipis del Pla d’Urgell i especialment de les Garrigues.
Talarn ha recordat com, en el seu cas, aquella emergència el va colpir especialment, perquè feia només quatre mesos que havia accedit a la presidència de la Diputació i “encara estava intentant descobrir com funcionava la casa”. Va ser en aquest context quan, cap al vespre, va començar a rebre missatges d’alerta i trucades angoixades dels alcaldes que estaven vivint amb desesperació i neguit aquelles riuades, “entre ells l’alcalde de Vinaixa”.
És en aquest punt on Talarn ha volgut posar el focus en la feina dels alcaldes i de les alcaldesses, perquè davant de fets com els que van passar aquells dies, en el cas dels dirigents municipals, a més de la implicació que tenen a nivell personal, hi ha un altre component que és el del patiment pel bé comú i per tot el poble, una “pressió afegida” que és molt gran. És per això que ha demanat que el monòlit sigui “un reconeixement a la feina que fan els alcaldes i les alcaldesses”, que sempre són al capdavant i “donen la cara pels seus veïns i veïnes”, a la vegada que simbolitzi “la capacitat de superació” d’un poble i ens recordi que “ens n’hem sortit”.
El president de la Diputació també ha recordat com, al dia següent del desastre, va visitar les zones afectades i va poder comprovar la desolació a Arbeca, a l’Albi i, finalment, a Vinaixa, on Josep Maria Tarragó li va mostrar l’abast de la devastació i el va rebre esgotat però “decidit” a revertir i a refer la situació “com sigui”.
Va ser aquesta “convicció”, ha dit Talarn, la que va esperonar la Diputació a actuar el més ràpidament possible, i dos dies després del desastre, “mobilitzàvem 1 milió d’euros i personal de suport als ajuntaments”, a la vegada que es va instar a la resta d’administracions a organitzar un grup institucional que, coordinadament, treballés per donar resposta a l’emergència i fer possible la recuperació. És aquesta unitat la que cal tenir, segons Joan Talarn, davant situacions tan complicades com la que es va viure, una unitat que va fer possible, juntament amb la feina de tota la gent, amb l’alcalde al capdavant, poder tirar endavant.
Talarn ha acabat expressant el desig que mai no es repeteixi una riuada com aquella, però també s’ha mostrat convençut que, si mai torna a passar, “la força d’aquest poble, la força de Vinaixa, serà capaç de recuperar-ho”. Per això, per al president de la Diputació, el monòlit inaugurat avui també representa “la força d’un poble per aixecar-se davant l’adversitat”.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat