Joan Talarn assenyala Lluís Companys com a un exemple que “dignifica la resistència en defensa de la democràcia”

Diputació_Acte Lluís Companys_1

Diputació_Acte Lluís Companys_2

Diputació_Acte Lluís Companys_3

Diputació_Acte Lluís Companys_4

“Ho va ser en un moment històric en què el separatisme polític deixà de ser testimonial i romàntic per esdevenir, com ara 81 anys després, una poderosa eina d’esperança, de progrés i de futur”.

El president de la Diputació ho ha dit en l’acte commemoratiu en memòria del 81è aniversari de l’afusellament del president màrtir, celebrat al Tarròs sota la presidència de la consellera Laura Vilagrà.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en l’acte commemoratiu en memòria del 81è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, celebrat al monument al president màrtir del Tarròs i que ha estat presidit per la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

A més de Talarn i Vilagrà, a l’acte també hi han participat l’alcalde de Tornabous, David Vilaró; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; i el president del Consell Comarcal de l’Urgell, Gerard Balcells. També hi ha assistit la vicepresidenta Estefania Rufach, els vicepresidents Jordi Latorre i Ferran Accensi, i els diputats i diputades Mercè Carulla, Rosa Pujol, Eloi Bergós, Rosa M. Perelló, Francesc Sabanés i Joan Gilart.

En el seu parlament, Joan Talarn ha remarcat que la commemoració de l’aniversari de l’afusellament de Companys “no té cap altra interpretació històrica ni moral possible que el d’un magnicidi consumat, l’assassinat a mans de l’Espanya franquista del president de la Generalitat”.

En aquest sentit, Talarn ha insistit en què les nacions solen recordar “les seves experiències admirables i sorprenents en un intent de mostrar un passat històric prestigiós i gloriós que moltes no s’han guanyat i fins s’han inventat o tergiversat, com el dia de la Hispanitat, cada cop més qüestionat a tot el continent americà i pels descendents dels pobles indígenes”. En canvi, d’altres nacions evoquen, “sobre les bases del coneixement i l’honestedat històrica”, moments “de sofriment i humiliació amb la voluntat de recuperar i transmetre uns ideals de dignitat, justícia i llibertat, com és el cas de la mort del president Companys”.

És per això que el president de la Diputació ha volgut remarcar que, si alguna cosa evidencia la commemoració de l’afusellament de Companys, és que “la persistència del grup no depèn només del recanvi biològic, sinó de la supervivència d’una memòria cultural compartida que li dona sentit i transcendència”. I dintre d’aquesta ‘memòria’ que “ens identifica i interpel·la, Lluís Companys, fill del Tarròs i de la Catalunya rural, representa el nexe d’unió entre la identitat local i la identitat nacional, entre l’obrerisme i el catalanisme”.

Per tot plegat, Talarn ha acabat recordant que “el president Companys és un dels magnes exemples que dignifica la resistència en defensa de la democràcia. Ho va ser en un moment històric en què el separatisme polític deixà de ser testimonial i romàntic per esdevenir, com ara 81 anys després, una poderosa eina d’esperança, de progrés i de futur”.

 

El Tarròs, 15 d’octubre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat