La diputada Helena Martínez expressa el compromís i el reconeixement de la Diputació envers la tasca de la dona rural

Diputació_Dia dones rurals_1

Diputació_Dia dones rurals_2

Diputació_Dia dones rurals_3

Diputació_Dia dones rurals_4

L’objectiu és “garantir que totes les persones de la demarcació tinguin les mateixes oportunitats” i així “no perpetuar més un greuge que menysté la meitat del territori i la meitat de la població”.

Ho ha dit al monument al pagès i la pagesa, en l’acte de lectura del Manifest de les Dones de l’Horta de Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Dones Rurals.

 

La diputada Helena ha assistit aquest divendres a l’acte de lectura del Manifest de la Festa de les Dones de l’Horta de Lleida i ofrena de productes de l’Horta de Lleida, que ha tingut lloc al monument al pagès i la pagesa de la plaça dels Pagesos de Lleida, tot plegat amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones Rurals.

L’acte ha comptat amb les intervencions de la tinent d’alcalde de la Paeria, Sandra Castro; la representant del grup de dones de la comissió de l’Horta de la FAVLL, Dolors Comes; i d’Anna Aragonès, presidenta de l’Associació de Productors de l’Horta de Lleida, que ha llegit el manifest, a més d’Helena Martínez.

També hi han estat presents, entre d’altres, Toni Baró, president de la FAVLL; els regidors de la Paeria David Melé i Joan Ramon Castro; Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Lleida; i Marta Ibars, coordinadora tècnica en Aspectes Comunitaris del DACC de la Generalitat, a més de diferents representants de les associacions veïnals de l’Horta i altres autoritats.

En la seva intervenció, Helena Martínez ha començat recordant que, l’any 2007, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 15 d’octubre el Dia Mundial de la Dona Rural amb la voluntat de donar visibilitat i reivindicar la feina feta per les dones en l’àmbit rural i la seva importància pel desenvolupament d’aquest món.

La diputada s’ha posat a ella mateixa com a exemple de que la falta de relleu generacional ha acabat amb moltes explotacions agràries, ja que la seva mare no va agafar el testimoni del seu padrí, que era pagès. Era una època en què “a cap dona se li hagués acudit viure i treballar de la terra”, però això no treu que “la dona al món rural, sigui al capdavant de les explotacions, en el treball productiu o de cures, sempre ha estat i serà una peça clau per garantir-ne el desenvolupament”.

Avui dia, les coses afortunadament han canviat, i “gairebé un milió de dones viuen en zones rurals a Catalunya i cada cop n’hi ha més que veuen en el sector primari una oportunitat de desenvolupament professional i laboral”. És per aquest motiu que la diputada ha expressat el seu reconeixement “a les dones que produeixen, que treballen la terra amb les seves mans i vetllen pel bestiar que crien i alimenten”, com també “a les dones que cuiden, que curen, que sostenen la vida des d’altres dedicacions professionals en les zones no urbanes”.

En aquest sentit, Helena Martínez ha remarcat que “la sororitat no es predica, es practica”, i ha volgut posar en valor la tasca de la Diputació de Lleida treballant “des de diferents àmbits per tal de dotar de més recursos una part del territori massa cops menystinguda” i posant en pràctica “accions concretes que ens han de permetre assolir l’equitat territorial i, amb aquesta equitat, la igualtat d’oportunitats de totes les persones que viuen arreu del territori”.

Martínez ha acabat dient que “la Diputació de Lleida treballa per la transformació feminista que ha de garantir que totes les persones de la demarcació tinguin les mateixes oportunitats. Segurament no podem garantir canviar-ho tot, però sí que podem garantir no perpetuar més un greuge que menysté la meitat del territori i la meitat de la població. Gràcies per tant, dones rurals!”

 

Lleida, 15 d’octubre de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat