Helena Martínez demana a la presentació de l’exposició ‘Feminista havies de ser’ que hi hagi voluntat i compromís per acabar amb la discriminació envers les dones

Diputació_Inauguració expo 'Feminista havies de ser'_3

Diputació_RdP expo 'Feminista havies de ser'_1

El president Joan Talarn assegura que des de la Diputació “estem compromesos a treballar contra la discriminació més enllà del 8M” per erradicar actituds i comportaments.

Comissariada per la periodista Natza Farré i estrenada al Palau Robert de Barcelona, l’exposició ara es podrà veure al Mercat del Pla de Lleida fins al 16 de maig.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimecres al vespre en la inauguració de l’exposició ‘Feminista havies de ser. Un recorregut pels masclismes del segle XXI’, que es podrà veure fins al 16 de maig al Mercat del Pla de la capital del Segrià.

A més de Joan Talarn, a la inauguració hi han pres part l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; Sandra Castro, regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de la Paeria; Natza Farré, comissària de l’exposició; i Jordi del Río, director general de Difusió de la Generalitat. També ha assistit Estefania Rufach, vicepresidenta 2a de la Diputació de Lleida i vicepresidenta de l’IEI, i diversos regidors i regidores de l’Ajuntament de Lleida.

Prèviament a la inauguració, al matí ha tingut lloc la presentació de la mostra, a la qual ha assistit, en representació de la Diputació, Helena Martínez, diputada d’Igualtat. Helena Martínez ha dit que aquesta mostra “ha de servir per desemmascarar situacions de violència i discriminació que, lamentablement, tenim completament normalitzades”, motiu pel qual s’ha mostrat convençuda que les persones que visitin l’exposició “es dotaran d’eines per detectar situacions de masclisme i combatre-les”.

És per això que ha expressat el suport a la mostra per part de la Diputació, i molt especialment des de l’àrea d’Igualtat. En aquest sentit, Martínez ha dit que “la millor manera de combatre les desigualtats és amb una bona dosi de promoció de la igualtat des de totes les administracions, però sobretot des dels governs locals”.

Al fil d’aquestes paraules, en l’acte inaugural de la tarda Joan Talarn ha dit que la Diputació de Lleida va crear ara fa un any i mig l’àrea d’Igualtat, i que en aquest temps la diputada Helena Martínez “ens ha demostrat quanta falta feia aquesta implicació de la Diputació en la lluita antimasclista”.

Per tot plegat, Talarn ha insistit que “davant la realitat del masclisme, cal actuar”, i que moltes vegades el que fa falta és “voluntat, només voluntat”, i que des de la Diputació, “on creiem que Lleida té nom de dona, estem compromesos a treballar contra la discriminació més enllà del 8M” per tal d’erradicar actituds i comportaments que “moltes vegades passen desapercebuts” i que exposicions com aquest s’encarreguen de recordar-nos.

Comissariada per la periodista Natza Farré i estrenada al Palau Robert de Barcelona, la mostra reivindica d’una manera diferent i creativa el feminisme, i va acompanyada de diverses activitats paral·leles per avançar en els reptes del feminisme del segle XXI.

Així, l’exposició proposa un recorregut per alguns dels motius que justifiquen la seva necessitat com a moviment d’alliberament de les dones per tal de transformar la societat i assolir la igualtat de gènere. La mostra reflecteix la situació de discriminació sistemàtica de les dones i el camí feixuc que aquestes han de suportar cada dia només pel fet de ser dones. El relat expositiu mostra com el masclisme embolcalla i condiciona la societat, i porta a la invisibilització de les dones per a situar-les en un segon terme en molts àmbits.

La Paeria organitza l’exposició amb el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i el Ministeri d’Igualtat. ‘Feminista havies de ser’ es podrà visitar de dimarts a divendres de 17.00 a 20.00 hores, dissabtes d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00, i diumenges i festius d’11.00 a 14.00 hores fins al 16 de maig.

Pel que fa a les activitats paral·leles, a partir del 14 d’abril i fins al 13 de maig, els dimecres i els dijous, a l’escenari del Mercat del Pla es realitzaran diàlegs amb dones escriptores, periodistes, del món associatiu, social i de l’urbanisme feminista. També s’oferiran tallers participatius sobre com incentivar el joc inclusiu i no sexista, com repensar l’escola per fer-la més igualitària i també com combatre el masclisme a les xarxes amb memes feministes. A més, les dones joves de Lleida mostraran el seu talent musical en aquest espai, i es faran visites guiades.

 

Lleida, 7 d’abril de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat