6 de cada 10 pacients del Bus de la Salut són diagnosticats de plaques de greix a les artèries

Balanç_bus_salut_002_SLI

Primeres dades del Bus de la Salut

Balanç_bus_salut_001_SLI

Primeres dades del Bus de la Salut

Primers resultats sobre els 1.057 lleidatans que han participat en aquest projecte itinerant que fa un diagnòstic precoç de malalties vasculars i renals com ara l’ictus

La Diputació de Lleida finança l’estudi amb la col·laboració de la Fundació Renal Jaume Arnó, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i UDETMA (Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques)

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la roda de premsa de presentació dels primers resultats obtinguts en el projecte el Bus de la Salut i que pren com a referència el diagnòstic de les 1.057 persones de 22 poblacions lleidatanes que jan han participat en aquest projecte itinerant on es realitza un diagnòstic precoç de malalties vasculars i renals.

El Bus de la Salut és una iniciativa pionera a Catalunya, finançada per la Diputació de Lleida, i amb la col·laboració de la Fundació Renal Jaume Arnó, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i UDETMA (Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques). El projecte es va iniciar al gener de 2015 i permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans, seleccionats prèviament d’acord amb uns determinats factors de risc.

La presentació dels resultats ha estat presidida pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i també ha comptat amb la participació del president de la Fundació Renal Arnó, Jaume Arnó, la cap de servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Elvira Fernàndez; la coordinadora d’UDETMA, Àngels Betriu, i la infermera de les Borges Blanques i membre de la direcció del CAP les Borges Blanques, Cristina Farràs.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat la importància que ha tingut la suma dels esforços de totes les parts per tirar endavant aquest projecte, que pretén millorar la qualitat de vida dels lleidatans independentment del poble o municipi en el que hi visquin i atansant la tecnologia de detecció precoç a tot el territori.

“El fet que hi hagi persones que gràcies al Bus de la Salut hagin pogut detectar de forma precoç una possible malaltia renal o cardiovascular i així poder iniciar el tractament corresponent, ja és un èxit”, ha afegit Reñé.

Des del 16 de gener fins al 7 de maig han passat per l’autobús un total de 1.057 persones (531 homes i 526 dones). Gràcies a l’actuació dels professionals mèdics del Bus de la Salut i a l’aposta de la Diputació de Lleida per polítiques preventives en l’àrea de la salut pública, entre la població atesa s’ha pogut diagnosticar fins al moment:

• Malaltia ateromatosa no coneguda (presència de placa de greix o d’ateroma a les arteries caròtides i/o femorals): en 662 de les persones objecte d’estudi (62,6%). En els homes la prevalença de placa és del 71,8%, mentre que en les dones del 53,4%. A més, s’han derivat a l’especialista per malaltia arterial més severa un total de 14 persones (1,3% de la població estudiada).
• Hipertensió arterial no coneguda (definida com a tensió arterial superior o igual a 140/90): en el 4,5% de la població estudiada.
• Malaltia renal no coneguda: en el 18,9% dels participants.
• Diabetis no coneguda: en el 2,7% dels casos.

La coordinadora d’UDETMA, Àngels Betriu, i la infermera de les Borges Blanques i membre de la direcció del CAP les Borges Blanques, Cristina Farràs, han donat a conèixer aquestes dades en el transcurs de la roda de premsa. Betriu ha explicat que les primeres dades indiquen una prevalença lleugerament superior de la malaltia renal no coneguda respecte a d’altres dades de referència del conjunt de l’estat Espanyol, però ha indicat que encara és aviat per treure una conclusió.

El president de la Fundació Renal Arnó, Jaume Arnó, s’ha mostrat satisfet de com s’està desenvolupant el projecte i ha explicat que per a la fundació s’estan complint els dos objectius prioritaris, que són la prevenció i la investigació.

Precisament, el tema de la investigació és un dels aspectes que més ha destacat la cap de servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Elvira Fernàndez. “Res és complert des del punt de vista de la medicina si no s’aprofita allò que un aprèn per poder fer difusió a nivell científic i aquest projecte és un exemple perquè generarà una sèrie de dades molt útils per la prevenció”, ha indicat.

Fins al moment, l’autobús s’ha desplaçat per totes les comarques de Lleida, aturant-se en 22 localitats, tot i que cal recordar que el projecte segueix en marxa i, de fet, en les properes setmanes hi ha previst que el Bus de la Salut s’aturi a Lleida ciutat, Solsona, la Pobla de Segur, Torrefarrera i Gimenells. Podeu trobar més informació sobre dates i ubicacions a www.elbusdelasalut.cat.

L’autobús ha passat per Torregrossa, Juneda, les Borges Blanques (Garrigues); Almacelles, Alfarràs, Almenar, Lleida, Artesa de Lleida, Albatàrrec, Alfés, Aitona (Segrià); Mollerussa (Pla d’Urgell); Tàrrega i Bellpuig (Urgell); Guissona i Cervera (Segarra); Balaguer (Noguera); Tremp (Pallars Jussà); la Seu d’Urgell (Alt Urgell); El Pont de Suert (Alta Ribagorça); Sort (Pallars Sobirà) i Vielha (Val d’Aran).

Un estudi científic pioner a Catalunya

Els criteris de selecció per a la participació a l’estudi són l’edat (homes de 45 a 65 anys i dones de 50 a 70) i la presència de factors de risc cardiovascular, com ara hipertensió arterial, dislipèmia o colesterol elevat, obesitat, fumadors o exfumadors i antecedents familiars amb malaltia cardiovascular prematura.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 lleidatans estan convidats a pujar a l’autobús, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 40 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons i mitjançant una ecografia es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos.

Lleida, 18 de maig de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat