50 anys de la revista Sió

ORIjoan_rene_agramunt_001_editora_2_6418_0_1

ORIjoan_rene_agramunt_003_editora_2_6418_1

El president de la Diputació de Lleida ha presidit la presentació del llibre “La frustració de l’esperança” que s’emmarca en el 50è aniversari de la revista Sió d’Agramunt

Reñé assegura que aquesta publicació “ha estat una eina de culturització i socialització eficaç i necessària i una eina de normalització lingüística del país insubstituïble davant de l’allau de publicacions en castellà”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest diumenge la presentació del llibre “La frustració de l’esperança. La guerra Civil a Agramunt” i l’estrena del reportatge audiovisual “La República, la Guerra Civil i la repressió a Agramunt”, que tanca els actes commemoratius del 50è aniversari de la revista Sió d’Agramunt.

L’acte s’ha iniciat amb l’ofrena floral al monument a les víctimes dels bombardejos a càrrec de la redacció de la revista Sió i de l’alcalde d’Agramunt i del president de la Diputació de Lleida. L’ofrena ha comptat amb la interpretació musica de La Cobleta de l’escola de música del municipi. Posteriorment, s’ha fet la presentació al Casal Agramuntí.

Després de la projecció del documental, Reñé ha felicitat tot l’equip de la revista Sió pels 50 anys d’història i pel gran treball que han realitzat amb la publicació del llibre i la creació del reportatge audiovisual.

“És gràcies a la il•lusió, l’esforç i el sentiment de persones com les que formen part de l’equip de Sió que es poden fer projectes d’àmbit local com aquest per donar a conèixer la realitat dels nostres pobles”, ha indicat el president de la Diputació.

En la seva intervenció, Reñé ha afirmat que aquesta publicació “és un clar exponent de la premsa de proximitat, lliure, compromesa i al servei dels ciutadans” i que “ha estat una eina de culturització i socialització eficaç i necessària i una eina de normalització lingüística del país insubstituïble davant de l’allau de publicacions en castellà i l’hegemonia d’aquesta llengua en pràcticament tots els àmbits de la nostra societat”.

El president de la Diputació ha indicat que la revista Sió “ha contribuït i ha enfortit el sentiment d’unitat i pertinença de generacions i generacions de ciutadans” i ha afegit que “pocs projectes tenen la sort de perdurar mig segle en el temps”.

En l’acte de presentació Reñé ha explicat que “ja fa un temps que s’està produint un moviment de revisió històrica al nostre país i ha posat com a exemple de l’aportació d’aquestes terres a la recuperació de la memòria col·lectiva el projecte “Perseguits i salvats” de recuperació i senyalització de les rutes jueves del Pirineu de Lleida quan fugien del nazisme.

El llibre i el reportatge que s’han presentat aquest diumenge “és una contribució molt interessant d’interpretació del nostre passat més recent”, ha dit Reñé, que ha afegit que “és especialment important perquè significa que darrere d’aquests projectes hi ha una societat activa, persones a títol individual, entitats i institucions que treballen per el dret a saber que tenen els ciutadans”.

En el seu parlament Reñé ha repassat la història de la premsa, que “ha anat lligada directament a les seves pulsions polítiques i ha destacat que només a la Catalunya dels anys vint, la premsa local, comarcal i nacional superà la quantitat de 3.000 títols, sense comptar les publicacions catalanes en llengua castellana”.

La publicació, de 288 pàgines i més de 200 fotografies, explica les conseqüències de la Guerra Civil a Agramunt des de l’any 1931 fins a mitjans dels anys 40. Es tracta d’un treball d’investigació dels redactors de la revista, entre els quals hi ha Ramon Bernaus, Josep Bertran, Josep Maria Planes i Joan Puig, que documenta amb precisió i detall com va viure Agramunt aquest període.

La publicació ha comptat amb el suport de la Diputació de Lleida amb l’edició del llibre a la Impremta.

A la presentació també han assistit la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, i la diputada Josefina Bernades.

Agramunt, 29 de juny de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol (606.041.875)
premsa@diputaciolleida.cat

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat