28 intervencions en municipis del Segrià per preservar béns culturals

presbiteri_SLI

Ermita de Sant Jaume_SLI

A través de les línies d’ajuts de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida ha destinat 544.613,24 € en quatre anys

En els darrers quatre anys, 22 municipis del Segrià han millorat elements patrimonials, fonamentalment béns immobles amb el suport de la Diputació de Lleida. En concret, a través de les línies d’ajuts de l’IEI, s’ha destinat 544.613,24 € que han permès 28 actuacions en aquesta comarca, la majoria d’elles, en esglésies o elements civils que al seu dia foren declarats patrimoni d’interès local que calia preservar.

A tall d’exemple, en destaca la inversió a l’església gòtica de la Mare de Déu del Merli d’Alguaire, un monument declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIN). En tres fases d’intervenció consecutives, l’església s’ha consolidat, rehabilitat i restaurat, tot posant en valor un dels monuments més rellevants per a la història d’Alguaire. Així mateix, també s’ha contribuït a millorar l’església de la Nativitat de la Mare de Déu de Sunyer, un edifici romànic, amb ampliacions gòtiques i remodelacions barroques. En concret, s’ha recuperat la porta romànica ubicada a la façana nord, l’arranjament del campanar i la restauració de la capella gòtica d’aquest bé declarat BCIL des del 2000.

Un altre element patrimonial del Segrià que s’ha començat a recuperar durant aquests anys gràcies a l’ajut de la Diputació és l’ermita de Sant Jaume de la Granja d’Escarp, datada a la segona meitat del segle XVII. Aquesta ermita va ser declarada BCIL el 2001. Cal destacar també l’actuació de consolidació a l’església de Sant Joan de Carratalà, a Aitona, romànica, de finals segle XII o principis del XIII, i a Soses, al temple parroquial dedicat a Sant Llorenç, declarat BCIL des del 2004.

A la ciutat de Lleida, destaca la restauració i consolidació de les estructures gòtiques de l’Arc del Pont, així com també els projectes d’arranjament i consolidació de paraments de muralla del Turó de la Seu Vella. La resta de poblacions del Segrià que han restaurat béns integrants del patrimoni cultural han actuat majoritàriament en les esglésies i ermites però també en elements civils (cabanes de volta, viles closes, edificis que formen part de BCINS, com el centre històric d’Almacelles, etc.).

Lleida, 16 de juny de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat