Reñé afirma que Sant Jordi és un acte de compromís amb la llengua catalana, que “encara pateix massa agressions”

Reñe_recepcio_Sant_Jordi_005_SLI

Recepció institucional de Sant Jordi a l’IEI

Reñe_recepcio_Sant_Jordi_006_SLI

Recepció institucional de Sant Jordi a l’IEI

Reñe_recepcio_Sant_Jordi_003_SLI

Recepció institucional de Sant Jordi a l’IEI

Reñe_recepcio_Sant_Jordi_002_SLI

Recepció institucional de Sant Jordi a l’IEI

El president de la Diputació de Lleida destaca que les comarques de Lleida han sabut fer-se un nom en el món de l’edició i de la creació literàries en llengua catalana, però que cal continuar treballant perquè segueix tenint greus problemes

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, i el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, ha presidit aquest dijous la tradicional recepció institucional que organitza l’IEI amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi.

En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha manifestat que la celebració de la diada de Sant Jordi és un acte de reivindicació i de compromís amb la llengua i la literatura catalanes, que encara avui continuen tenint greus problemes.

“Aquesta diada és un punt de reivindicació d’allò que és la consistència que hauria de tenir la nostra literatura i la nostra llengua, que desgraciadament encara pateix massa agressions per poder afirmar que es troba en un punt de normalitat”, ha indicat Reñé.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha indicat que les comarques de Lleida han sabut fer-se un nom en el món de l’edició i de la creació literàries en llengua catalana, gràcies als nombrosos premis que es convoquen cada any i ha citat els Premis Lleida, Les Talúries, el Maria Mercè Marçal, el Valeri Serra, el Novel·la breu ciutat de Mollerussa,el Joan Duch per a joves escriptors o el Lladonosa.

No obstant això, ha dit, cal continuar treballant “perquè la llengua catalana segueix tenint greus problemes, al Principat i, encara més, a la resta de països catalans”. “Continuem demostrant al món que l’ànima del nostre poble és culta, lliure i amb voluntat d’esdevenir”, ha afegit Reñé.

En el marc de la recepció institucional s’han presentat els llibres editats per la Diputació de Lleida “De l’aigua. L’aigua a la teva comarca” i “Territori de Premi. 25 anys del Premi Pica d’Estats”.

El primer neix a partir del concurs de fotografia convocat per l’IEI a Instagram amb el lema “L’aigua a la teva comarca” i recull imatges acompanyades de textos literaris d’escriptors relacionats amb el territori.

La segona publicació que s’ha presentat aquest dijous, “Territori de Premi. 25 anys del Premi Pica d’Estats”, és un homenatge a un projecte turístic iniciat fa un quart de segle, quan es va constituir el Patronat de Turisme i la primera convocatòria del “Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de premsa, ràdio, televisió i Internet”.

Reñé ha qualificat aquest premi com “un dels més prestigiosos i consolidats que existeixen en l’àmbit internacional sobre el foment d’un territori, la projecció d’uns recursos naturals, culturals i patrimonials i la visualització als mercats mundials d’unes terres amb poca densitat demogràfica, certament, però d’una gran voluntat emprenedora”.

El president de la Diputació de Lleida també ha dedicat unes paraules de record al professor lleidatà mort aquesta setmana a l’institut Joan Fuster. “En uns moments en què el país ha rebut una sotragada sense precedents, la diada de Sant Jordi és la millor resposta que podem donar a aquests episodis incomprensibles i desoladors”.

I ha afegit que “els llibres, la lectura i la formació integral de la persona, del cos a la ment, són la millor base per un món millor, amb una societat cívica i responsable, solidària i compromesa amb les persones, els pobles i la diversitat cultural”.

Reñé ha finalitzat el seu parlament agraint la tasca dels escriptors i editors, per la seva contribució a la riquesa immaterial de les persones.

Com és tradicional, un cop finalitzats els parlaments, el president ha repartit roses als assistents que s’han apropat al Pati de l’IEI, entre els quals també hi havia nombrosos escriptors i representants polítics de Lleida.

Posteriorment, s’ha incorporat al tradicional Vermut literari organitzat per la llibreria Punt de Llibre a la parada que munta a la Rambla Aragó.

Finalitzades les obres de la Biblioteca de l’IEI

D’altra banda, ja han finalitzat les obres de reforç i consolidació de la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el servei s’anirà posant al dia gradualment. La resta de les obres de rehabilitació continuen i es preveu que la resta de serveis de la primera planta de l’IEI –administració i direcció, hemeroteca, sala de juntes i sala d’arxius- estiguin oberts els propers mesos.

Lleida, 23 d’abril de 2014

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat