Cuidem del que no es veu

970x250_GIF

Cada any, els ajuntaments de la demarcació i la Diputació de Lleida, arreglen més de 50 quilòmetres de canonades amb la finalitat de millorar la xarxa d’ aigua de boca i evitar fuites innecessàries. Aquestes reparacions, en moments de canvi climàtic i sequera generalitzada com el que estem vivint, són encara més importants ja que eviten perdre aigua potable, tan escassa actualment.

És imprescindible que la ciutadania prengui consciència de la necessitat d’estalviar aigua, però també és igual d’important que la xarxa de canonades i dipòsits d’aigua estiguin en bones condicions i sense fuites. Aquesta és, en bona part, la missió de la Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida.

Més de 100km de tub en dos anys

Des de la Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida vetllem pels nostres pobles i la seva ciutadania. En dos anys hem canviat, restaurat i instal·lat més de 100 quilòmetres de tub amb la finalitat de millorar l’aigua de boca dels nostres municipis.

Mitjançant els ‘Plans de Salut’, ajudem econòmicament els ajuntaments perquè realitzin el manteniment i revisió periòdica de la xarxa d’aigües municipals, ja que, segons les dades resultants d’estudis recents, en municipis petits, fins el 70% d’aigua que es perd, és a causa de fuites en dipòsits i canonades.

Aigua de boca de gran qualitat

La Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida gestiona els controls de la qualitat de l’aigua de més de 200 municipis de la demarcació, amb l’objectiu de tenir-ne un control sanitari i assegurar-ne la millor qualitat.

Així doncs, es realitzen periòdicament analítiques a les diferents xarxes d’aigua potable dels municipis per comprovar-ne la seva qualitat. En el cas que sorgeixi alguna anomalia i els resultats del laboratori avisin que l’aigua no és apta pel consum, ràpidament s’engeguen els protocols pertinents per avisar a la població i s’inicien les actuacions per solucionar-ho el més aviat possible.

L’aigua: un bé cada dia més preuat

Som conscients de la necessitat d’estalviar aigua, per aquesta raó, a més de vetllar per la xarxa de canonades d’aigua potable, des de la Unitat d’Aigües de la Diputació de Lleida, també coordinem altres actuacions com la instal·lació i manteniment de comptadors, captacions, manteniment i revisió de dipòsits, així com diferents tractaments segons necessitat.

Algunes d’aquestes actuacions, com per exemple la instal·lació de comptadors i el telecontrol, són necessàries per a poder accedir a ajudes i subvencions d’altres administracions com  les que ofereix l’Agencia Catalana de l’Aigua o les provinents de la Unió Europea via fons ‘Next Generation’.

Així doncs, i mirant sempre per la bona salut dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran; aquest 2023 la Diputació de Lleida ha planificat un increment del 60% del pressupost del Pla d’ Inversions en Salut 2023-2025 destinat a ajuntaments i ens locals, amb la finalitat d’incentivar actuacions destinades a la millora de la gestió de l’aigua de boca.

Cuidem del que no es veu!