Reñé posa en valor l’actuació dels alcaldes pel restabliment de la normalitat després de la nevada

Operari_llança_sal_Mollerussa_SLI

Per al president de la Diputació de Lleida, aquest episodi reforça una vegada més que és des de la proximitat des d’on es pot donar la millor i més ràpida resposta a les necessitats dels veïns

L’actuació dels alcaldes i regidors dels diferents municipis de les comarques de Lleida en la neteja dels carrers i carreteres locals ha estat clau pel restabliment de la normalitat després de la intensa nevada que es va produir durant la jornada d’aquest dimecres.

Així ho ha manifestat aquest dijous el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, després de comprovar la ràpida i efectiva actuació dels equips de govern local davant el temporal de neu.

Aquest episodi de nevades reforça una vegada més que és des de la proximitat des d’on es pot donar la millor i més ràpida resposta a les necessitats dels veïns. El municipi, com a estructura bàsica de l’organització territorial, és indispensable per tal de donar els serveis públics bàsics amb qualitat i celeritat.

Alcaldes de municipis petits han assegurat que serveis com la neteja viària, la recollida d’escombraries, l’abastament d’aigua, el clavegueram, els camins d’accés a nuclis, la pavimentació de carrers i l’enllumenat només es poden donar amb garantia i qualitat des de la proximitat.

Difícilment una corporació supralocal podrà substituir el coneixement de la problemàtica municipal i la sensibilitat d’un ajuntament. “Quan apareix un problema o una necessitat, els veïns van a l’ajuntament per trobar la solució més ràpida”, ha explicat l’alcalde de Golmés (Pla d’Urgell), Jordi Calvís.

Igual que la neteja de la neu dels carrers del poble, ha afegit Calvís, “els veïns també necessiten el subministrament d’aigua. El seu manteniment i el seu abastament és un servei del dia a dia i que ha de fer l’ajuntament”.

Martí Cardona, és l’alcalde de Conca de Dalt, un municipi del Pallars Jussà amb una dotzena de nuclis agregats, que defensa els serveis bàsics des de la proximitat “ja que amb tants nuclis agregats, el regidor és la primera persona que coneix la necessitat i avisa l’alcalde o l’empresa per poder donar resposta immediata”.

Tots dos han coincidit en que els municipis petits són molt eficients i que la solució no passa per una llei que plantegi el traspàs de competències pròpies dels ajuntaments a les diputacions en aquells casos en que els ens locals incompleixin els objectius d’estabilitat pressupostària, de deute públic o de regla de despesa, com planteja la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). La solució passa per disposar dels recursos necessaris per continuar donant el millor servei als veïns des de la proximitat.

D’altra banda, la situació a les carreteres de la Diputació de Lleida després de la nevada d’aquest dimecres està pràcticament normalitzada. Només presenten incidències tres carreteres: la C-230a (entre Lleida i Llardecans) per neu a la calçada, la L-701 (entre la C-12 i Juncosa) per plaques de gel i la LV-1006 (entre la B-100 i Sant Guim Vell) on és obligatori l’ús de cadenes per circular.

Lleida, 5 de febrer de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat