La diputada Helena Martínez expressa a Sudanell el suport de la Diputació de Lleida al programa pilot ‘Català per a la inclusió’ i destaca la tasca del voluntariat

Diputació_Català_Sudanell_1

Diputació_Català_Sudanell_2

Diputació_Català_Sudanell_3

Diputació_Català_Sudanell_4

La població del Segrià ha esdevingut el primer municipi de Catalunya que treballa en una iniciativa que s’ha presentat avui i que busca la inclusió en la cultura i la llengua catalanes de persones migrants

La diputada Helena Martínez ha participat aquest dissabte en l’acte de presentació del programa pilot ‘Català per a la inclusió’. L’acte ha estat organitzat pel col·lectiu ‘Casa nostra, casa vostra’ juntament amb Lo Portal-Associació Cultural de Sudanell, i ha tingut lloc a la plaça annexa a l’església de Sant Pere de Sudanell.

A més d’Helena Martínez, hi han assistit el secretari de Polítiques Lingüístiques de la Generalitat, Xavier Vila; la secretària d’Igualtats de la Generalitat, Mireia Mata; el vicepresident del Consell Comarcal del Segrià, Toni Bosch; el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy, i el president d’Òmnium Cultural Lleida, Andreu Vázquez.

Prèviament, s’ha celebrat una taula rodona al voltant de la llengua i la cohesió en què hi han participat el comunicador i guionista Oriol de Balanzó; la periodista i vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Mònica Terribas; l’assessor en convivència i cohesió social, activista i membre de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, Saoka Kingolo; i l’impulsor de la primera escola pública en català i del model d’immersió lingüística, Jesús Martínez. La jornada acabarà amb un sopar popular intercultural i un concert a càrrec de Yacine Belahcene.

Helena Martínez ha aprofitat l’acte per destacar que “el país que volem no s’explica sense persones com les de ‘Casa nostra, casa vostra’ o l’Associació Cultural de Lo Portal” i sense la tasca del voluntariat en general.

La diputada d’Igualtat ha explicat que, quan se’ls va presentar aquest projecte d’inclusió, tant des de la Diputació com des de lEI, representat pel seu director, es van mostrar molt satisfets pel contingut i honorats pel fet de poder-hi participar. Un projecte, ha dit, que és tot un exemple de que “la llengua és una eina de cohesió potentíssima i que la igualtat efectiva entre totes les persones no existeix si no es basa també en la igualtat d’accés a la cultura, una cultura veritablement transformadora i que serveixi per comprendre i interpretar la societat que habitem de forma crítica”.

Per tot plegat, Helena Martínez ha acabat expressant “tot el suport de la Diputació de Lleida per seguir fent gran aquest projecte. Tan de bo altres municipis us agafin el relleu i puguin anar implementant projectes com el vostre. Moltes gràcies a les persones que hi participeu, per fer gran el nostre territori i també la llengua catalana amb nous parlants”.

‘Català per a la inclusió’ és un programa pilot inèdit a Catalunya que està pensat per facilitar la inclusió de persones nouvingudes a través de la llengua, la cultura i l’educació. A Sudanell, ja s’hi han inscrit el 90% de les persones no catalanoparlants del municipi (una setantena de veïns/es de nou nacionalitats diferents). De fet, el programa ja està en marxa, amb la qual cosa Sudanell ha esdevingut el primer municipi català que treballa en un programa per a la inclusió de persones migrants en la cultura i la llengua catalanes. ‘Català per a la inclusió’ inclou classes de català, parelles lingüístiques, acompanyament jurídic i participació en programes culturals, en una iniciativa que es pretén ampliar a altres localitats catalanes a partir de l’any vinent.

 

Sudanell, 7 de maig de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat