Castell de Guimerà

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

El castell de Guimerà es troba situat estratègicament al límit entre l’altiplà i la vall del riu Corb. Entre les seves runes s’alça una torre partida verticalment, d’uns 20 m d’alçària, que s’assenta directament sobre la roca.

L’origen del castell és la torre de vigilància construïda a la frontera amb l’Islam al segle XI. Al voltant de la torre es va anar construint progressivament una residència.

El castell va ser una important fortalesa medieval. És esmentat per primer cop l’any 1038, en l’escriptura de donació de Forés. Al segle XII, va pertànyer als Alemany de Cervelló, el 1343 als Castre, el 1371 als Castre-Pinós i entre 1663 i 1831, als ducs d’Híxar. L’any 1835, el castell resultà molt destrossat a conseqüència d’una batalla de la primera guerra carlina.

El 20 de juny de 1975 (BOE de 2-9-1975), Guimerà va ser declarat Conjunt Historicoartístic. L’any 1984, el Servei de Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Guimerà, va rebaixar les restes de l’entorn de la torre, va refer tota la base fins a l’altura del primer pis i va tapar-ne les esquerdes i els forats de la cara nord. A partir de l’any 1994, la Diputació de Lleida ha fet diferents actuacions de restauració del conjunt del castell, incidint en els accessos i en la rehabilitació de la torre.