Cerdanya: perseguits, salvats i homenatjats

CERDANYA_Visita_5a_ruta

La Cerdanya és una de les comarques que formen part del projecte de recuperació històrica “Perseguits i salvats”, impulsat i coordinat per la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i la col•laboració d’ajuntaments i consells del territori– identifica i senyalitza cinc itineraris per la Val d’Aran, la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, que foren utilitzats per 6.000 jueus durant l’Holocaust.
Recentment, una de les protagonistes de les milers d’històries que recullen aquestes rutes va tornar als punts de fugida. Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, tenia només cinc anys quan l’any 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, a la Val d’Aran.
En la persona de la Paquita Sitzer, la Diputació de Lleida vol retre un modest però sentit homenatge a totes les víctimes de l’Holocaust i a la solidaritat de molta gent anònima del Pirineu de Lleida.

Més informació sobre la Cerdanya